Блогот на Богдан. Нено Богдан!

мој мејл: blogatash@yahoo.com

♣ ДBOEH И TPOEH KOHTPACT

with one comment

Една од наједноставните стилски финти која овозможува лесно и брзо да се составуваат многу интересни изреки и афоризми е секако онаа која се нарекува „двоен (или троен) контраст“ или понекогаш „наизменичен контраст“. Нејзината суштина се состои во тоа да се постават два пара зборови, при што секој од зборовите во секој од паровите ќе биде во контраст според значењето му со соодветниот збор во другиот пар. Наједноставен пример е оној од поговорката „подобро врапче во рака, отколку гулаб на гранка“ при што контрастот е остварен со „врапче“ спроти „гулаб“ и на „во рака“ со „на гранка“. Но, има и еден цел куп други интересни примери:

1. Подобро да си просечно интелигентен отколку натпросечно глуп. Оваа изрека е сродна со фразата „подобро да молчиш дури и ако не си сигурен дека си во право, отколку да збориш кога добро знаеш дека си згрешил“

2. Подобро јастреби во опозиција отколку кукавици на власт. Оваа веројатно има врска со поговорката дека „еден храбар зајак вреди повеќе од десет плашливи лавови“.

3. Подобро да ме мразат поради тоа што сум, отколку да ме сакаат заради тоа што не сум. Мислава му се припишува на Курт Кобејн, фронтменот на некогашната група „Нирвана“

4. Повеќе ми е гајле за моето магаре, отколку за туѓиот коњ. Со оваа мисла еден германски мислител објаснил своевремено зошто економијата треба да биде организирана врз база на приватна сопственост (капитализам) а не на колективна сопственост (комунизам). Оти луѓето она што е лично нивно, дури и ако е малку, ќе го пазат повеќе од она што е туѓо, дури и ако тоа туѓо е големо.

5. Подобро да сум газда во своја колиба, отколку кираџија во туѓа палата. Слична изрека на претходната, со таа разлика што оваа содржи троен контраст (газда-кираџија, своја-туѓа, колиба-палата), како впрочем и некои од погоре кажаните изреки. Инаку, до некаде може да се смета дека е изведена од познатата изрека „подобро прв во село, отколку втор во град“ која пак има само двоен контраст.

6. Што повеќе пот во мир, тоа помалку крв во војна. Еве уште еден пример за троен контраст (повеќе-помалку, пот-крв, мир-војна). Инаку, ова е мотото на секој војсководач кој сака неговите војници да бидат што е можно повеќе истренирани (да леат пот) пред војната, за кога ќе дојде време за борба, да не прават грешки кои ќе ги чинат живот (да леат крв). Налик на онаа која предупредува за црните денови: „што повеќе ќе заштедиш кога заработуваш, толку повеќе ќе можеш да трошиш кога ќе си без приходи“ која пак покомпактно звучи ако се сведе на: „штеди кога ќе имаш, за да трошиш кога ќе немаш“

7. Подобро со еден паметен човек да спориш, отколку со десет глупаци да се согласуваш. Ова е варијанта на поговорката што кинескиот мудрец Конфучие ни ја оставил и која гласи: „паметниот човек повеќе ќе научи од глупо прашање, отколку што глупиот ќе разбере од паметниот одговор“. Или покусо: „подобро еден мудар да ти каже дека грешиш, отколку сто будали да ти кажат дека си во право“.

8. Знам да зборувам само на еден јазик, ама да молчам можам на сите. Тука контрастот е двоен (зборам-молчам, еден–сите) и изрекава е аналогна и истовремено антипод на онаа која гласи: „можам да ти дадам сто совети, ама да примам од тебе ниту еден не можам“. Многумина се такви – кои знаат да ти зборат цело време, ама малкумина се поинакви – што можат да те сослушаат барем за кратко.

9. Пет минути пракса се покорисни од цел ден теорија. Или како што често се кажува дека „една слика вреди илјада зборови“. А едно мало дело вреди повеќе од илјада големи ветувања.

10. Полесно се гаси оган отколку што се пали вода. Впрочем, невозможно е да се запали водата, што целава оваа мисла со двоен контраст ја прави прилично апсурдна, или од друга страна егзотична и по таа логика полна со мудрост која малкумина можат да ја сфатат. Налик на нешто помалку апсурдната изрека: „лесно е брзо да остариш, ама ај пробај бавно да се подмладиш“.

11. Не знам што е полошо: со мене лажни патриоти или против мене искрени предавници? Слична е изрекава со онаа која која гласи: „Боже, сочувај ме од лажните пријатели, оти од искрените душмани и самиот ќе се одбранам“.

12. Подобро да нѐ води една решителна жена, отколку десет колебливи мажи. Оваа фраза му се припишува на еден приврзаник на Маргарет Тачер, кога во Британија на времето неколку политичари тврделе дека е лошо за земјата со неа да раководи премиерка, а не како до тогаш само премиери.

13. Не е битно кој до вчера бил момче, туку кој од утре ќе биде мажиште. Ова е моја варијација на изјавата на Александар Македонски кој на неговите противници од Грција што се подбивале со неговата возраст, им рекол дека „можеби од Македонија ќе тргнам како дете, ама сигурно во Грција ќе пристигнам како маж“.

14. Заработуем на црно, трошам на „бело“. Оваа фраза пред неколку години му ја прилепија како навреда на Бранко Црвенковски неговите критичари од партијата на Груевски, алудирајќи на тврдењата дека тој парите ги заработувал со криминал, а ги трошел за купување на кокаин чиј што редовен корисник наводно е.

15. Им земате на чесните за да им дадете на лажговците, крадете од вредните за да ги дарувате мрзливите, ги казнувате работниците за да ги наградите паразитите. Оваа комплексна мисла најубаво може да ја опише буџетската пракса во нашава (и не само во нашата) земја. Огромни пари се земаат од стопанството и од граѓаните, за да им се поделат на партискитее војници вгнездени во бирократијата.

16. Еден глупчо што може да расипе, сто паметни не можат да поправат. Ова е една од најголемите мудрости на сите времиња, која многу пати се покажала за потполно точна. Таа нѐ учи дека „помалку ќе те измачи големиот камен на грбот, отколку зрното песок во чевелот“.

17. Подобро да бидеш само еден ден крал отколку цел живот да си дворски шут. Од друга страна, како што знаеше да каже често ликот на Боб Рок од стрипот „Алан Форд“ можеби е најубаво да си цел живот милионер, отколку еден ден сиромав.

*

Ја паметите ли од детството онаа басна за трката меѓу зајакот-фалбаџија и скромната желка? Кога зајакот се џилитал дека ќе ја престигне желката оти тој е побрз, ама од многу самоувереност не се трудел ич, па на крајот таа полека но сигурно го престигнала него. Е тоа е тоа, внимателната желка секогаш ќе го претрка распашаниот зајак. Аматерот кој што ќе се концентрира побрзо ќе заврши работа од професионалецот кој е расеан на сите страни.

Ама пак, повеќе вреди едно ремек дело од време на време, отколку и десет медиокритетни продукти секој ден. Во последно време не сум баш редовен со колумниве, ама ветувам дека многу скоро тоа ќе се поправи. Можеби сум налетал на црна мачка деновиве па сум баксуз со времето, па ќе треба да барам бело глувче кое наводно ќе ми носи среќа во просторот?

.

П.С: На екранов долу десно има една „икона“ на која пишува „follow” со чие кликање можете да се запишете и на вашиот и-мејл да добивате известување секогаш кога ќе објавам нова колумна на блогов. Процедурата за субскрипција е многу едноставна и е навистина корисна и практична.

Еве ветувам дека утре вечер ќе ја објавам онаа колумна што ја најавив за во неделата што измина пред некој ден и која се вика „Кратковидост и далекувидост“. Не сум сигурен дали ќе стасам, ама па вие запишете си се за известување на начинот објаснет во претходниот пасус, па да не мора џабе да доаѓате на блогов.

До утре (а можеби и до задутре, кој знае!?) поздрав 😉

Written by nenobogdan

10/04/2012 at 23:04

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. ajde Neno sto bidna so,, Кратковидост и далекувидост“?

    filip

    19/04/2012 at 21:45


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: