Блогот на Богдан. Нено Богдан!

мој мејл: blogatash@yahoo.com

♠ ЗАГЛИБЕНАТА ОПОЗИЦИЈА НЕ МОЖАТ ДА ЈА ИЗВЛЕЧАТ ОД КАЛТА „ЛИМУЗИНИТЕ“, ТУКУ САМО „ТЕРЕНЦИТЕ“

with 2 comments

Колумнава што следува требаше да биде објавена во неделникот „Фокус“, но поради познатите исклучително трагични причини, гласникот на македонската независна мисла моментално не излегува од печат и неговата понатамошна судбина сѐ уште е неизвесна. Затоа, анализата на локалните избори и последиците од нив, решив да ја објавам он-лајн.

Еден од најглупите спинови што го чув од страна на фанатичен приврзаник на СДСМ (и очигледно уште пофанатичен обожавател на Бранко Црвенковски) веќе во понеделникот после првиот круг на изборите, одеше некако вака:

– Знаеш, уствари Бранко намерно загуби! – рече фанатикот.

– Ајдеее?! Викаш намерно е тоа, а?! – се зачудив јас.

– А бе глеј, ако СДСМ победеше на избориве, Грујо немаше да се осмели да свика предвремени парламентарни избори. А вака, он е убеден дека СДСМ е слаб, и затоа ќе свика предвремени парламентарни избори, за сега пак да тепа и да владее до 2017-та! Е ама ние, кога он ќе влезе у таа замка, ќе го смачкаме!

– А знаеш што е најјакото со овој ваш лукав план? – на заебанција прашав јас.

– Што? – праша фанатикот, не сфаќајќи заслепен со својот фанатизам дека го зезам.

– Па бидејќи Грујо доби толку многу гласови на избориве со помош на поткупи, зголемени пензии, вонредна исплата на субвенции и враќање на долгови кон фирмите и слични работи, токму гласачите на ВМРО-ДПМНЕ најгласно треба да барат предвремени парламентарни избори, оти така пак ќе може да лапнат по некоја предизборна бенефиција – реков јас и се насмевнав од уво до уво, по што на соговорникот требаше да му стане јасно дека не треба да ме сфаќа сериозно. Ама тој, сепак ме сфати!

Шегата настрана. Ако се соберат гласовите што за советничките листи ги доби коалицијата околу СДСМ, како и гласовите на опозиционите партии што одеа во некои општини самостојно (Сојуз на Титови Леви Сили, Либерали, Српска Напредна Странка, ПЕИ, како и Движењето за Национално Единство на Турците), како и поддршката што ја од гласачите ја добија некои одметнати кадри од СДСМ (во Карпош, Ресен, Кавадарци и Куманово) со нивните независни советнички листи, се добива една бројка од околу 350.000 луѓе што гласале за опозицијата (од македонскиот блок) на локалниве избори. Од друга страна, гласовите за советничките листи за коалицијата околу ВМРО-ДПМНЕ, заедно со гласовите што ги добија нивните партнери (како ДОМ или Сојузот на Ромите или Демократската Партија на Турците) каде што настапија самостојно, вкупно се околу 480.000 гласови.

А според резултатите од изборите во 2011та требаше да биде барем 450 илјади за опозицијата, а 430 илјади за власта. Наместо во плус да биде опозицијата со 20.000 гласа, сега таа е во минус за 130.000 гласа, што значи дека разликата помеѓу тоа што се очекувало и тоа што се реализирало е некаде околу 150.000 гласови!

Па кој е крив за тоа? Манипулациите на власта со избирачкиот процес сигурно имаат некој удел, но како што покажаа резултатите од изборите за градоначалник во општината Центар, тоа не може да биде решавачки фактор. Најголем напор за да ги „намести“ изборите направи власта во Центар и сепак, баш таму не ѝ тргна од рака тоа. Така што се чини дека не беше толку силен режимот, колку што беше слаба опозицијата на овие избори. Од таму, заклучок е јасен: не е толку јак Груевски, колку што Бранко е слаб. Следствено, пред да си замине Груевски, треба Бранко да си замине!

ТРИУМФОТ НА ТЕРЕНЦИТЕ

Пред да се посветам на резултатите од општината Карпош, кои ги сметам за најзначајни за иднината, неколку забелешки за изборите во другите општини. Прво, на граѓаните на Охрид кои го избраа кандидатот на владејачката партија, а воедно и ѝ дадоа мнозинство во општинскиот советот на истата опција, се чини дека никој не им кажал дека Субрата Рој најверојатно и нема да може да инвестира во Охрид. Оти, ајде да беше избран само градоначалник од ВМРО-ДПМНЕ, да разбере човек дека Охриѓани поддржале личност, а не партија. Ама, со него доаѓаат и советниците во општинскиот совет, што значи дека граѓаните на Охрид, му свртеле грб на СДСМ. А зошто тоа одеднаш толку радикално би го сториле, ако не заради ветените мултимилионски инвестиции на фамозниот индиски мултимилијардер?

Второ, загубата на Ново Село за СДСМ мене ме изненади сега исто толку колку што ме изненади пред четири години освојувањето на власта во било која рурална општина од страна на СДСМ. Едноставно, со власт која фрла милиони евра за субвенции, како воопшто во 2009-та се случи во Ново Село да не победи ВМРО-ДПМНЕ до ден денешен не ми стана јасно. Веројатно тогаш во прашање била погрешна кадровска политика, која очигледно во меѓувреме била сериозно коригирана, и еве сега доминантно земјоделската општина си отиде таму каде што ѝ е местото, под власта на партијата која стотици милиони евра даде за купување на гласовите на земјоделците. На ист начин на толкувам и тесната победа на Заев во Струмица, каде што никогаш и не требаше тој да биде толку јак, оти иако е доста урбанизирана Струмица, голем дел од нејзините жители сепак живеат од земјоделство, што ги прави посклони кон централната власт на ВМРО-ДПМНЕ отколку кон градоначалникот од СДСМ.

За резултатите од изборите во Битола и Кисела Вода, човек не може, а да не се изрази духовито преку адаптирана филмска реплика, оти во наредните четири години и со двете општини ќе управуваат актерите кои имаат соработувано еден со друг своевремено во серијата која се викаше „Здраво Генијалци“  и во која Туфи и Двојче беа прекарите на главниот женски и на главниот машки лик соодветно. Па така, давајќи му пак доверба на актуелниот битолски градоначалник, и избирајќи ја за прв пат новата градоначалничка во Кисела Вода, граѓаните во тие две општини може да кажат: „Туфи ја запишавме, Двојче не го отпишуеме“. Тоа е тоа, ако е вистина дека „живот пише романе“ вистина е и дека Центарот за комуникации пишува програми, говори и реклами, на кои народот ете, им верува.

Колкава е важноста на теренските активисти за привлекување на гласачите покажуваат над 45 илјадите гласови што вкупно ги собраа десетиците независни советнички листи, кои ги имаше скоро низ секоја општина по неколку, особено во Лозово, Конче, Кавадарци и веќе легендарниот по тоа прашање Македонски Брод. Во Брод за петнасетте советнички листи предложени од групи избирачи, гласот го дадоа вкупно 3.016 гласачи додека ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ со своите советнички листи привлекоа 423 т.е. 559 гласови соодветно.

Не можеме да не ја споменеме тука и трката за градоначалник на општината Конче, во која кандидатот на Народното Движење на Македонија, доби во првиот круг безмалку три пати повеќе гласови од кандидатот на СДСМ, и при тоа дотичниот Благој Илиев во селото Дедино (избирачко место бр. 1608) го надмина и кандидатот од ВМРО-ДПМНЕ (кој на ниво на општина сепак победи) добивајќи 343 гласа или неверојатни 71,46% од гласовите во тоа село. Владимир Путин на ниво на Русија нема толкава поддршка колку што имаше Благој Илиев во село Дедино. Што, ако се има предвид од која мала партија беше кандидиран, говори повеќе за неговата лична способност да ги привлече своите пријатели, почитувачи и роднини да го поддржат, отколку за некоја голема популарност на неговата партија во тој крај.

Круна на ваквиот тренд беше и победата на независниот кандидат Стево Пивковски во општината Могила, кој стана градоначалник откако не само што ги порази и СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, туку и после серијата закани што кон него ги упати премиерот лично. Тоа значи дека во неговото срце и во срцата на неговите сограѓани, уште гори бунтовниот оган опеан во народната песна за војводата од тој крај Димче Могилче.

Луѓето кои се способни самите да привлечат гласови кон својот лик и дело во локалните средини не треба да бидат предмет на омраза од страна на партиите, туку напротив, партиите треба да сторат сѐ за да ги привлечат таквите докажано успешни собирачи на гласови во своите редови. Впрочем, сигурен сум дека за многумина кои одеа со свои независни листи за советници на избориве, токму тоа и беше главниот мотив – да им докажат на „големите партии“ дека и тие се добри теренски агитатори, па овие да сфатат дека треба да ги придобијат кон себе, со вработувања во државни фирми, местење тендери во нивна корист и слични методи. Утре, на некои други избори, истите тие гласови од нивните пријатели и роднини ќе ги привлечат истите тие агитатори кон партиите кои во меѓувреме ќе им дадат добра понуда.

А сево ова кажано во прилог на теренците нѐ води до неминовниот заклучок дека:

САМО СТЕВЧО СДСМ СПАШАВА!

Ако за многумина сѐ уште тврдењето дека Бранко Црвенковски треба да си замине од лидерската позиција на СДСМ е неизговорлив ерес, тврдењето дека него треба да го замени Стевчо Јакимовски сигурно ќе биде анатема над сите анатеми. Ама, има логика!

Прво, во соседна Грција актуелен е еден речиси идентичен пример, кога Андонис Самарас своевремено беше висок функционер на партијата „Неа Димократија“ па нешто се скара тој со раководството, па го избркаа од партијата, па откако таа голема и моќна партија сосема рокна на изборите во 2009-та, тој беше повикан да се врати за да ја крене пак на нозе и – ја крена. Еве го сега е премиер на Грција!

Сличен пример може да се најде и во поновата кинеска историја, каде Денг Ксијао Пинг бил со децении десна рака и човек од највисока доверба на Мао Це Тунг, но нешто се скарале, па Мао го разрешил Денг од сите функции и го пратил да работи во провинциска фабрика за трактори како обичен сметководител, но после сите државнички грешки во текот на владеењето на Мао (за кои Денг уште на почетокот предупредувал, и за кои се покажало дека бил во право), Кина до тој степен се уназадила, што по смртта на неприкосновениот лидер Мао, партијата го повикала Денг назад и го назначила за свој лидер.

Од некогашниот врвен раководител, преку репресиран отпадник, па до нов лидер и наследник на Мао, Денг ги минал сите искушенија во кариерата, а под негово водство Кина храбро тргна во темелни реформи кои за кратко време од земја во која милиони умираа од глад секоја година, ја претворија во светски економски џин.

Од Денг Ксијао Пинг има една славна изрека која гласи: „не е битно дали мачката е црна или бела, битно е таа да лови глувци“. Стевчо пак, кој има минато низ многу партии, верувам дека би се согласил со изреката на Денг, дури и ако таа се адаптира во: „не е битно дали партијата е лева или десна, македонска или српска, битно е со неа да победувам на избори“.

Јасно е дека, после фијаското на избориве, во СДСМ е неопходно да се смени раководството. Но, кој да го замени Бранко? Дали тоа може да биде Зоран Заев, или некој друг од оние кои му останаа лојални на Црвенковски после пребегот на Стевчо? Не, бидејќи за секој од нив, ВМРО-ДПМНЕ ќе може да вади теорија дека тој е само продолжена рака на стариот лидер, кој само навидум си заминал, а зад сцената ги влече конците на својата марионета, која треба да го подготви теренот за тој да се врати.

Е, овој пропаганден спин (кој успешно се искористи кога беа Шеќеринска, а потоа и Заев на чело на СДСМ) е бесмислено да се прави ако Стевчо застане на чело на СДСМ. Оти, тој ако ништо друго, барем во изминативе месец дена покажа и докажа дека не е послушник на Бранко. Ете значи, неспорно кредибилен кадар на кој може да му се верува дека навистина ќе води политика независна од волјата на сегашниот сдсмовски лидер.

Дали членовите на СДСМ не би го прифатиле, човекот за кој до вчера тврдеа дека е предавник? Па тој му сврте грб на СДСМ само заради тоа што на неговите теории никој им веруваше, но на изборите се покажа дека тој бил во право, а Бранко згрешил. И тоа треба да му се признае на човекот. Чест е случајот оние кои не ја разбираат визијата, да го прогласат визионерот за еретик или предавник. Ама, визијата се покажа за точна во случајов и затоа епитетот „предавник“ веќе не е на место.

Забелешката дека Стевчо низ политичката кариера се водел најчесто од личниот интерес исто не држи вода, оти кој тоа политичар не се води од личниот интерес? Плус, токму тоа може да е и дополнителен аргумент во прилог на тезата дека „Само Стевчо СДСМ спашава“ (како што би рекле во Српската Напредна Странка со чиј печат излезе тој на избориве). Оти баш таков човек, со изострен сенс за личниот интерес може да комуницира успешено со, и да биде убедлив за, стотици илјади сегашни гласачи на партијата на Груевски кои кога одлучуваат за кого ќе гласаат, исто така се водат од личниот интерес.

ЕЛИТИСТИЧКИТЕ ЛИМУЗИНИ ПРОТИВ ТЕРЕНЕЦОТ СО МНОГУ (ПОДРЖИ)КОЊСКИ СИЛИ!

Кога пред една година ЛДП, Народна, Достоинство и Обединети се здружија во коалиција, и кога официјално ја крстија „Коалиција за демократска Македонија“ јас на еден битен лик во една од тие партии, му реков дека можеле да одат и со името „Коалиција за ланскиот снег“ оти колку што на просечниот македонски гласач му е гајле за ланскиот снег, толку му е гајле и за демократијата во Македонија.

Но, неразбирањето на мотивациските фактори кои го водат просечниот гласач при изборот на партијата или кандидатот за кои ќе го даде својот глас, се веќе акутни проблеми кај битните фаци во опозицијата. Ете, на Стевчо непосредно пред вториот круг од СДСМ му извадија „афера“ дека во младоста му, во раните деведесети, тој едно време продавал гаќи на тезга, сметајќи небаре тоа е нешто од што би требало да се срами, а не напротив, дека тоа е уште еден доказ дека Јакимовски е навистина човек од народот, дека видел мака што е, и сиромаштија што е, и дека со чесен труд (што има нечесно во продавање гаќи?!) заработувал некогаш за корка леб.

Таа „афера“ која не е никаква афера туку баш напротив – аргумент плус зошто некој обичен граѓанин би му ја дал довербата на Стевчо Јакимовски, говори најјасно за елитистичкиот дух и светоглед што го имаат полираните и позлатени салонски политиканти од врвот на СДСМ кон луѓето кои работат на терен, меѓу народот.

Не само опозицијата, не само македонската демократија, туку и целата држава се заглибени во калта на безнадежноста, од која, со помош на елитните (и елитистички) лимузини нема да се извлечат никогаш. Потребни се теренци, кои под хаубата на својот карактер имаат многи коњски сили, па макар тие коњски сили биле и Подржикоњски.

Стевчо Јакимовски во Карпош ги порази и СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Ги порази сам, и Бранко и Грујо, во исто време. Ги надигра на терен салонските политиканти кои беа испратени против него. Време е и членовите на СДСМ да сфатат дека единствениот кој може да го порази Груевски е Стевчо Јакимовски на чело на опозицијата. Време е да сфатат дека кога се оди во лов на гласови, тогаш нема заштитени мечки. Човекот покажа дека има повеќе осет за реалната политика отколку сите позлатени и лакирани аристократи кои сѐ уште имаат дрскост да се нарекуваат себе си „водство на опозицијата“.

Ако коза лаже, рог не лаже, и наместо да се бараат жртвени јариња за изборниот пораз, време е старите прчови да си заминат.

П.С: Како што реков, судбината на неделникот „Фокус“ каде што моите политички колумни се објавуваа веќе две години, се уште е потполно неизвесна, па во меѓувреме, на блогов ќе можете да ги читате моите размислувања за актуелни и не толку актуелни теми. Нема да објавувам секој ден, па за да не доаѓате беспотребно на блогов, запишете се за автоматски известувања (по мејл) за нови колумни, кликајќи на иконата која е во долниот десен агол на екранот, на која пишува „следи“. Сѐ што треба потоа е да ја внесете вашата мејл адреса во полето, и да кликнете потоа на „sign me up“ и тоа е тоа. Штом ќе биде тука објавен нов текст, ќе добиете известување во вашиот инбокс.

Advertisements

Written by nenobogdan

09/04/2013 at 16:02

Posted in Uncategorized

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pobedi Stevce vo opstina Karpos zatoa sto bese poitar od negovite konkurenti, Toj znaese deka treba da se odi na izbori vo 2013 godina, pa se pripremase celi cetiri godini za izbori i silata ja nasoci vo poslednata godina od mandatot. Vo poslednata godina napravi dobri potezi: pocna so izgradba na pesacki stazi vo naselba Vlae, komplet so ulicno osvetlenie I instalacii za opticki kabli za TV, asfaltirawe na ulici, plostadot vo naselba Vlae, rekonstrukcija na skoli I drugi raboti I toa narodot go vide. Nemu mu se prepisuva I izgradbata na Skopje Sity Mall, kako i se sto e napraveno od strana na gradonacalnikot na grad Skopje na teritorijata na opstina Karpos. Toa navistina go zboruvaat zitelite na Karpos I toa go vrednuvaa na ovie izbori. Znaci, narodot ne e dovolno informiran ili ne veruva na prazni vetuvanja, pa glasa za “podobroto od dve zla”. Dzabe mu bea na Gradonacalnikot na Skopje rabotite od gradski karakter vo opstina Karpos, koga toa doprinese za pogolema afirmacija na Stevce. Znaci, ne trebase da se izgradi Skopje Sity Mall vo Karpos I mnogu drugi raboti, za da mozese nekoj drug toa da go veti I da frli mamka. No seto ova e za druga prigoda….

  Dragan

  09/04/2013 at 17:43

 2. Нено за Охрид не си во право, се работеше чисто за избор на човек а не на паритија. Стариот градоначалник премногу бил врзан со урбаната мафија (многу охриѓани го велат тоа). Од друга страна Бакрачески е почитуван човек од охриѓани.
  Во Кисела Вода дали знаеш кој беше кандидат на СДСМ?! Токму така, не знаеш, епа никој и не знаеше, затоа и победи Беличанец така…
  Само Стевче Македонија ја спасува, би рекој јас, затоа што опозиција како СДСМ е лоша за МКД.

  Кољо Дијамантот

  14/04/2013 at 15:44


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: