Блогот на Богдан. Нено Богдан!

мој мејл: blogatash@yahoo.com

♦ ШТО И ДА ОДЛУЧИШ – ИСТО ИСПАЃА

with one comment

sloboden izbor

Многу често сме исправени пред битни животни избори, кога треба да одлучиме од две сосема спротиставени опции која ќе ја избереме. Во зависност од изборот што ќе го направиме, очекуваме да сносиме и соодветни последици. Но, многу често се случува изборот да е сосема небитен, ако нема разлика во последиците. Еве неколку мисли, фрази и афоризми кои објаснуваат како од различни опции за избор доаѓаат исти резултати. Јас лично не се согласувам со многу од мисливе, но ми се видоа интересни и во духот на темата, па еве ги по случаен редослед:

1. Нема потреба да докажуваш, бидејќи оној што одлучил да верува – не бара докази, додека пак оној што одлучил да не верува – не прифаќа докази.

2. Нема потреба од извинување, бидејќи ако си го исполнил ветувањето – нема за што да се извинуваш, а ако не си го исполнил ветувањето – џабе ќе се извинуваш.

3. Нема потреба да објаснуваш, бидејќи кој сака да разбере – ќе разбере и без да му се објасни, а кој не сака да разбере – нема да разбере па таман сто пати да му се објасни.

4. Не учи за диплома, бидејќи ако стекнеш знаење – не ти треба диплома, но ако не стекнеш знаење – џабе ти е дипломата.

5. Не се фали, бидејќи кој има дела – нема потреба да се фали, а кој нема дела – џабе ќе се фали.

6. Не играј лотарија, бидејќи ако имаш среќа – ќе добиеш и без да купиш лоз, а ако немаш среќа – таман и сто лозови купил нема да добиеш ништо.

7. Ако си политичар, не споменувај статистики, бидејќи оној на кого му е арно – нема потреба од статистики за да го убедуваат, додека оној на кого му е лошо – не им верува на статистиките.

8. Не се плаши од непријателите, бидејќи ако те бива – ќе успееш дури и ако сите се против тебе, но ако не те бива – нема да успееш, па дури и сите да ти помагаат.

9. Не планирај, бидејќи ако го погодиш правиот момент – ќе победиш дури и ако имаш глупав план,  но ако го погодиш погрешниот момент – ќе бидеш поразен дури и ако го следиш најгенијалниот план.

10. Не прашувај, бидејќи ако некој сака да ти каже нешто – ќе ти каже и без да го прашуваш, но ако некој не сака да ти каже нешто – нема да ти каже колку и да го прашуваш.

11. Не моли никого, бидејќи ако ти е вистински пријателот – ќе ти помогне и без да го молиш, но ако не ти е вистински пријателот – нема да ти помогне па таман го молел до сабајле.

12. Не се жени, бидејќи ако има меѓу вас двајца љубов – бракот е непотребен, но ако нема меѓу вас двајца љубов – бракот е залуден.  

13. Не барај ветувања, бидејќи тој што те почитува – ќе ти заврши услуга и без да ти има ветено, а тој што не те почитува дури и да ти вети и да се заколне дури – нема да ти заврши услуга.

14. Не барај никогаш прошка, бидејќи ако те сака искрено – секако ќе те разбере и ќе ти прости, но ако не те сака искрено – џабе е што ќе те разбере и бадијала е што ќе ти прости.

15. Не барај титула, бидејќи ако луѓето веруваат дека си способен – ќе те следат и ако немаш никаква титула, но ако не веруваат дека си способен – нема да те следат таман имал и највисоки титули.

16. Во војна, гледај да победиш по секоја цена, бидејќи ако победиш – ти ќе ја пишуваш историјата и секоја гадост што си ја направил ќе биде или премолчана или оправдана, но ако изгубиш – непријателот ќе ја пишува историјата и секое добро дело што си го направил ќе биде или премолчано или преставено како злосторство.

17. Подобро да си на власт, отколку да си во право, бидејќи ако си на власт – дури и кога не си во право, ќе биде по твое, па исто како да си во право, но ако не си на власт – дури и кога си во право, нема да биде по твое, па исто како да не си во право.

18. Полтронот нема потреба да размислува, бидејќи ако при размислувањето дојде до ист став како и шефот – размислувањето било непотребно, но ако дојде до различен став од оној на шефот – тоа размислување може да се покаже опасно за иднината на полтронот.

19. Нема потреба од закони, бидејќи добрите луѓе нема да прават лоши дела – дури и ако законот тоа им го дозволува, додека лошите луѓе ќе прават лоши дела – дури и кога законот тоа им го забранува.

20. Во сличен дух, не забранувај пороци, бидејќи оние луѓе кои сакаат да се дрогираат, пијанчат, коцкаат или курваат – ќе најдат начин да го прават тоа дури и кога е спротивно на законот, додека пак оние луѓе кои не сакаат да се дрогираат, пијанчат, коцкаат или курваат – нема да го прават тоа дури и ако нема закон против таквите пороци.

21. Оценка за јадењето не дава оној што готви, туку оној што јаде, бидејќи на гладниот и помијата со бајат леб ќе му се види вкусна, додека пак на прејадениот и тартуфите со кавијар ќе му се чинат блуткави.

22. Ако си слаб немој да учестуваш во борба, оти ако чашата удри во камен ќе се скрши чашата, додека пак ако каменот удри во чашата – повторо,  ќе се скрши чашата.

23. Цензурата е бескорисна, бидејќи ако луѓето не сакаат да го читаат или гледаат или слушаат тоа што го им забрануваш – нема да го читаат или гледаат или слушаат и без да има цензура, но ако луѓето сакаат да го гледата или читаат или слушаат тоа што си има го забранил, ќе најдат начин да го прочитаат или видат или слушнат тоа без разлика колку и да е силна цензурата.

24. За поразот најчесто виновен е селекторот, бидејќи оние играчи што можат да постигнат гол или кош – тој не ги пушта да играат, додека пак оние играчи што тој ги пушта да играат – не можат да постигнат гол или кош.

25. Симболите се небитни, бидејќи на пример знамето кое никој не го почитува е обично парче платно, додека парчето платно што сите го почитуваат – е знаме.

26. Алатите се небитни, бидејќи на пример, сликарот кој има талент и без четки ќе создаде ремек дело, додека пак сликарот кој нема талент и со најдобите четки само ќе успее ја извалка чистата површина врз која работи.   

 .

 П.С: После подолга пазуза, решив пак да го активирам блогов. Што значи дека од сега па натаму многу почесто ќе објавувам мои текстови на овој простор. Нема да објавувам секој ден се разбира, па за да не доаѓате беспотребно на блогов, запишете се (ако веќе не сте запишани) за автоматски известувања (по мејл) за нови колумни, кликајќи на иконата која е во долниот десен агол на екранот, на која пишува „следи“. Сѐ што треба потоа е да ја внесете вашата мејл адреса во полето, и да кликнете потоа на „sign me up“ и тоа е тоа. Штом ќе биде тука објавен нов текст, ќе добиете известување во вашиот инбокс.

Advertisements

Written by nenobogdan

11/09/2013 at 15:56

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. Продолжи… добар си.

    Тел Чита

    06/12/2013 at 17:28


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: